Țăranii Dobrogeni

15 apr.
Blog
2124 vizualizări
0 Comentarii

Atacul Gandacului paros

Gândacul păros – Epicometis hirta , este unul dintre dăunătorii care în ultimii  a început să facă ravagii în livezi si in cultirile de camp , în special culturile de rapița , dar si vita de vie si trandafiri .

Acesti gandaci consuma florile pomilor fructiferi , iar la vita de vie se hranesc cu pistilul, staminele si ovarele.

Gandacul paros ataca pomii fructiferi precum mar, prun, cais sau piersic. Acesti daunatori ataca in lunile martie – iunie.

Începând de la sfârșitul lui aprilie până în iulie femelele depun ouă în sol. Incubația durează până la două săptămâni, din ouă eclozând larvele care dau naștere unei noi generații de adulți în lunile august și septembrie. Aceștia rămân în sol până în anul următor în luna aprilie, mai rar luna martie în anii călduroși.

METODE DE COMBATERE

In primul rand, gandacul paros se poate indeparta prin scuturare. Aceasta operatiune trebuie facuta dimineata, pentru ca atunci gandacii sunt amortiti de frig.

Un lucru foarte interesant este faptul ca, daca acesti gandaci sunt arsi, cenusa rezultata in urma arderii au un efect de repelent.

O alta metoda de combatere a gandacului paros este utilizarea capcanelor cu feromoni .

Vasele de CULOARE ALBASTRA  sunt iarasi eficiente in lupta cu gandacul paros, insa atunci sunt umplute cu apa si un detergent care miroase puternic a flori. Gandacii sunt atrasi de acea solutie parfumata , iar apoi se vor ineca.

Trebuie sa stii ca atacul gandacului se face intre orele 10:00 si 15:00, adica in aceeasi perioada cand are loc si zborul albinelor. Tocmai de aceea, nu este recomandat sa se faca stropiri.

Cuvinte cheie: ,